Wijkende muurdelen | Uitbuigende muren herstellen & voorkomen

Om wijkende muurdelen op vakkundige en duurzame wijze te herstellen is het raadzaam dat er van hoge kwaliteit producten gebruik gemaakt wordt. Door jarenlange ervaring in het herstellen & repareren van wijkende muurdelen weten we bij ABC ADAMAS precies wat u nodig hebt. Hieronder vindt u ons assortiment, met producten als ankermortel, mortelpistool, divers gereedschap en de Bowtie. Voorkom uitbuigende muren en repareer de wijkende muurdelen vroegtijdig. 

Bij oude gebouwen komt het regelmatig voor dat er geen hechting meer is tussen bijvoorbeeld een kopgevel en de hier haaks op staande buitenmuren of binnenmuren. Dit zijn meestal steensmuren van minimaal 20 cm dik. Vaak is er geen vertanding van het metselwerk aanwezig en zijn beide muren "koud" tegen elkaar aan gezet.

Door bijvoorbeeld funderingsproblemen of andere constructieve problemen is het mogelijk dat in de loop van de jaren de muurdelen, daar waar ze tegen elkaar aan komen,  van elkaar wijken. 

Indien de situatie gestabiliseerd is dan is het zaak om de muurdelen weer met elkaar te fixeren.

Lees meer over onze producten voor wijkende muurdelen


Afhankelijk van de situatie kan gekozen worden voor een  "natte" verbinding waarbij gaten worden geboord met een 16 mm boor  bij het gebruik van een lans van 200 of 500 mm of een boor van 18 mm bij gebruik van een lans van 1000 mm. Deze gaten worden voorzien van ankermortel en een wapeningsstaaf.

Er kan ook gekozen worden voor een "droge"methode waarbij een 12 mm spiraalvormig anker wordt aangebracht. In dit geval wordt met een 8 of 10 mm boor voorgeboord en wordt het anker met een speciaal indrijfhulpstuk op de boormachine aangebracht.






 

Ook komt het regelmatig voor dat  de oude verankeringen tussen de muur en het aanwezige balkwerk niet meer functioneren.Door het ontbreken van deze verbinding kan een muur "uitbuiken". 

Om verdere schade te voorkomen is het noodzakelijk om de verbinding tussen de muur en de balken te herstellen. Dit kan o.a. worden gedaan met zogeheten Bowties. Deze speciale stangen zijn voorzien van een boorkop en worden met een speciaal hulpstuk door de balken geboord. Het gedeelte wat in de muur achterblijft kan onzichtbaar worden verlijmd of  kan afgewerkt worden met een rozet aan de buitenkant van de muur. Ook kan er voor worden gekozen om het karakteristieke muuranker weer terug te plaatsen. De oorspronkelijke verbinding is dan echter overgenomen door de aangebrachte Bowtie.